Istorie: Europa si spatiile de civilizatie extraeuropene

Europa si spatiile de civilizatie extraeuropene

In secolul XIX si la inceputul secolului XX Europa domina practic lumea prin coloniile detinute pe celelalte continente. Cele mai mari imperii coloniale au fost cele alea Angliei, Rusiei, Frantei si Germaniei. Cauzele intemeierii acestor colonii erau diverse:- dorinta de a obtine mai multe surse de materii prime si piete de desfacere- extinderea crestinismului- gloria nationala- spiritul de aventura

Colonialismul a avut in teritoriile supuse de marile puteri europene atat efecte pozitive, cat si negative:-pozitive: modernizarea tehnologiilor si mentalitatilor-negative: mentinerea acestor colonii la stadiul de sursa de materii prime, astfel fiind franata o dezvoltare economica mai ampla.-Colonialismul determina numeroase conflicte intre imperiile coloniale.-Formarea unor miscari de rezistenta in vederea obtinerii independentei in aceste colonii.

DecolonizareaDupa Primul Razboi Mondial Europa isi pierde locul dominant in lume, el fiind luat de catre S.U.A. Coloniile isi obtin independenta prin diverse metode:- pe calea razboiului (asa cum au facut Maroc si Algeria)- prin proclamarea independentei si recunoasterea acesteia de catre statele europene (precum Irak si Egipt)- prin participarea la al doilea Razboi Mondial- etc.

Cele mai importante momente in obtinerea independentei coloniilor au fost conferinta de la Bandung din anul 1955 unde participa 29 de state africane ce isi proclama dreptul de a-si decide singure soarta.

In anul 1960 O.N.U adopta „Rezolutia” prin care se recunoaste dreptul popoarelor de a-si decide soarta astfel ca anul 1960 devine anul Afrincii, 18 state proclamandu-si independenta.

In anul 1963 se constituie O.U.A (Organizatia Unitatii Africane).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *