Testarea de fibra optica

Cablare de fibra optica reprezinta nucleul telecomunicatiilor de azi. Fibra optica este tipul de suport media predominant in linkurile critice dintr-un datacenter, coloana vertebrala a unei cladiri sau pe distantele lungi ale retelelor de campus. Pe masura ce viteza a crescut, iar solicitarile de pe latimea de banda s-au intensificat, limitarile de distanta si pierderi au scazut, lucru care face ca testarea de cablare fibra optica sa fie azi mai importanta decat oricand.

Verificarea fibrei optice in ceea ce priveste pierderea de lumina

Decenii la randul, fibra optica a fost verificata si curatata pentru a se asigura o trecere corespunzatoare a luminii care sa mentina buna functionare a retelei.

E adevarat ca verificarea fibrei optice si curatarea conectorilor de fibra nu sunt domenii noi, insa acestea devin tot mai importante pe masura ce legaturile cu rate de date in crestere au bugete de pierdere in scadere. In conditiile acestei tolerante mici de pierdere globala a luminii, atenuarea prin adaptoare trebuie sa fie mai mica decat oricand. Acest lucru se poate realiza printr-o verificare amanuntita si o curatare corespunzatoare a cablurilor de fibra optica.

Exista doua tipuri mari de probleme care duc la pierderea de lumina la capetele adaptoarelor: contaminarea si deteriorarea.

Uleiurile prafoase si gelurile de blocare a apei sunt doua forme comune ale contaminarii frontale a conectorului de fibra optica. Prin simpla atingere a mansonului se pot depune impuritati pe capetele cablurilor de fibra optica. Astfel, pot aparea probleme in intreaga retea de fibra optica. Praful si particulele mici de impuritati plutesc prin aer si pot ajunge pe o terminatie expusa a fibrei optice. Acest lucru se intampla mai ales in instalatiile de fibra optica in curs sau in renovare. Atunci cand este vorba de instalatii noi de fibra optica, impuritati din geluri si lubrifiante pot ajunge pe capetele expuse, creand astfel probleme in intreaga retea de fibra optica.

Deteriorarile de fibra optica pot fi zgarieturi, fisuri sau gauri mici. Aceste defecte de suprafata frontala ar putea fi rezultatul unor conexiuni necorespunzatoare.

De-a lungul timpului au fost folosite microscoape portabile concepute special pentru a testa cu usurinta cablurile de fibra optica. Acestea pot fi optice sau video. Cele optice au o lentila obiectiva si una oculara care va permit sa vizualizati capatul cablului direct prin dispozitiv. Microscopul video este prevazut cu o sonda optica si un display pentru a vizualiza imagini. Sondele sunt mici ca sa poate ajunge in locurile mai greu accesibile.

Pe piata exista microscoape de fibra optica de la cele mai simple la cele profesionale, mai complexe.

One thought on “Testarea de fibra optica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *