Cei care suferă de insomnie au niveluri mari ale cortizolului (hormonul stresului) în sânge. Cu alte cuvinte, cu cât dormi mai puțin, cu atât ești mai stresată și cu cât ești mai stresată, cu atât vei adormi mai greu și vei dormi mai prost.
Acest articol nu le este folositor celor care adorm imediat, la fel cum sunt și eu care adorm înainte să se termine filmul la care doresc să mă uit sau diverse cursuri de chitară pe care le urmăresc pe YouTube.
Firește, când ai probleme repetate cu somnul ai putea apela la un somnifer. Dar nu e cea mai bună soluție, fiindcă are efecte secundare periculoase și creează dependență. Ai la îndemână soluții naturale care îți pot oferi un pui de somn sănătos, ajutându-te să faci față mai bine problemelor care-ți tulbură odihna.
Dacă ți-e greu să adormi:
- Mănâncă seara o ceapă crudă sau bea un ceai de ceapă călduț, îndulcit cu miere.
- Bea o infuzie de sunătoare – 1 linguriță de flori la 250 ml de apă fiartă. Sunătoarea activează melatonina, așa-numitul hormon al somnului.
- Foarte bun este ceaiul de salată verde. Fierbe 15 minute o lăptucă în 500 ml de apă și bea o cană de ceai cald cu o oră înainte de ora obișnuită de culcare.
- Adaugă în apa de baie infuzia obținută din 100 g flori de levănțică ori de tei la 3 litri de apă. Relaxează-te în cadă 30 de minute.
- Umple un săculeț cu levănțică și pune-l sub cap sau lângă perna pe care dormi. Și conurile de hamei au același efect, dar nu miros la fel de frumos.
- Aromaterapia e o altă variantă. Pe lângă atmosfera calmă pe care lumina candelei o creează, uleiurile de trandafir, lavandă, melissă, vetivert (uleiul liniștii), cedru, geraniu tămâie pot face minuni pentru liniștea ta sufletească și pentru ca să ai un somn dulce.
- Printre remediile homeopate cele mai folosite în tulburările de somn sunt: arnica, mușețelul, calcarea, nux vomica, tuia, etc, dar trebuie prescrise de medic.