„Cum ti-l cresti asa il ai”, spune un vechi proverb. Copilul este oglinda ta si asa cum il educi asa se va forma in viitor. Pentru o crestere armonioasa, copilul are nevoie de liniste, de intelegere si mai ales de comunicare. Dezvoltarea ca adult depinde foarte mult de starea din familie. Toate cartile de psihologie online la un loc nu reusesc sa explice suficient psihologia copilului. Fiecare copil este unic si se manifesta ca atare. Din lipsa de timp sau din cauza ca au prea multe preocupari, parintii nu reusesc sa acorde atentie tot timpul copiilor. Acestia incep sa devina tristi si se izoleaza. Este foarte important sa ne aplecam asupra psihologiei copilului, sa ii intelegem nevoile si sa avem rabdare. Parintii sunt pusi adesea in dificultate atunci cand copiii lor sunt tristi, speriati sau extrem de agitati. Nu inteleg uneori cauza acestor comportamente si ca atare nu stiu sa relationeze cu copilul in acea situatie.
Se apeleaza la un psiholog
Cand parintii sunt depasiti de situatie, singura solutie pentru „salvarea” copilului este apelarea la un psiholog sau terapeut. Nu este un lucru de care sa va fie rusine sau sa va invinovatiti ca ati ajuns in aceasta situatie. Perioada copilariei si adolescentei difera foarte mult din punct de vedere psihologic fata de perioada adulta. Psihologia copilului nu este atat de greu de „educat” pe cat crezi. Trebuie doar sa ii intelegi si sa aplici diverse strategii pentru a-i apropia cat mai mult de tine. Ca atunci cand, in momentul in care a gresit, sa nu iti ascunda acest lucru de teama ca va fi certat sau batut. Teoria autodeterminarii face parte din categoria teoriilor motivatiei. Educa-ti copilul in spiritual libertatii pe care o ai sau ti-o doresti. Nu-i impune lucrurile care tie nu-ti plac sau pe care nu le-ai face nici in ruptul capului. Copilul nu trebuie sa fie copia ta fidela. Nu trebuie sa ii impui sa devina doctor daca tu nu ai reusit sa ajungi. In viata trebuie sa facem ceea ce ne place.
Fii doctorul de suflet al propriului copil
Copilul are nevoie de autonomie. Vrea sa stie ca poate alege singur si ca este agentul propriei sale vieti. Psihologia fiecarui copil este diferita, insa dragostea si intelegerea il ajuta pe cel mic sa devina adultul sanatos de peste ani. Copilul trebuie sa se simta capabil, priceput si valoros in ceea ce face. Sa stie ca poate alege chiar daca alegerea este gresita. La fel ca un om matur, cea mai importanta lectie este atunci cand inveti din greseli. In cazul in care situatia nu o cere, nu este nevoie sa apelezi la un psiholog. Trebuie timp pentru a te apropia de copilul tau si a-l face sa inteleaga ca in tine poate gasi un prieten.